keskiviikkona, helmikuuta 29, 2012

Kasvatuksen menot ja tulot

Jostain syystä ihmisten keskuudessa elää tiukasti luulo, että eläinten kasvattaminen on rahakasta puuhaa.

Marsunkasvatus on harrastus, kallis harrastus. Esimerkkinä tässä nyt meidän oma marsula.

Heinät maksavat 3€ paalilta. Heinäpaalissa on painoa noin 10-15kg, joten se riittää vähän vuodenajasta riippuen 5-10 päivää. Kesäisin meillä urheillaan pitkin pusikoita ja pellonreunoja, tuoretta heinää keräten, joten kesäaikana kuivaheinän kulutus on vähäisempää. Toisaalta marsumäärä on kesällä isompi, koska olen suunnitellut poikueita syntyväksi eniten kesäaikaan juuri tuoreen heinän takia. Haemme heinäpaalit 65km päästä ja autoon mahtuu 8 heinäpaalia, joten näillä bensanhinnoilla täytyy laskea myös matkakuluja. Kasvattajat tietävät, että hyvä heinä on tärkeintä ruokinnassa, joten sen takia meidän heinät haetaan noin kaukaa. Kaksi vuotta etsin hyvää paikkaa ja nyt kun marsujen (ja minun) mielestä mahtava heinäpaikka on löytynyt, siitä ei luovuta.

Heinien lisäksi marsut syövät pellettiä. Pelletit maksavat 65€ säkki ja tuon 22,5kg nämä marsuiset mussuttavat kuukaudessa. Pelletti ei ole markkinoiden halvin vaihtoehto, mutta muutaman eri merkin kokeilun jälkeen tämä merkki on meille paras. Tuoreruokiin kuluu noin 20€ kuukaudessa.

Kuivikkeena käyttämämme puru ja turve haetaan 20km päästä Agrimarketista. Säilytysongelmien takia kerralla haetaan korkeintaan 3 paalia purua ja 1 paali turvetta. Heinäpaalit on kellarissa, mutta puruja ja turpeita sinne ei saa mahtumaan. Purupaalin keskihinta meilläpäin on ollut 2011 vuona noin 9€. Alkuvuodesta 12€, loppuvuodesta 6,50€. Turvepaali on ollut 15€.

Eläinlääkärikulut eivät ole säännölliset. Voi mennä puoli vuotta ilman, että eläinlääkärille tarvitsee uhrata ajatustakaan. Joskus täytyy vastaanotolla käydä kerran viikossa. Eläimen kuollessa olen joskus lähettänyt eläimen Eviraan avattavaksi. Vuoden 2011 eläinlääkärikulut olivat noin 700€. Eviran kulut olivat noin 130€. Yhdistyshän maksaa jäsenilleen Eviran avaustuloksista puolet, kun tulokset lähetetään yhdistyksen tietoon, joten maksettavaa jäi noin 65€.

Näyttelyihin täysillä hurahtaneena kaikista kallein osio marsuharrastuksessa on näyttelyreissut. Järkeväähän olisi osallistua vain pariin lähimpään näyttelyyn vuodessa, mutta kun tykkää näyttelyistä ja haluaa niitä harrastaa. Vuonna 2011 välistä jäi vain yksi näyttely (Aino syntyi), sekä yhdessä näyttelyssä olin paikalla ilman eläimiä. Vuoden 2011 aikana kävin kaiken lisäksi Ruotsissa monta kertaa. Näyttelyreissuista en todellakaan ole edes uskaltanut pitää kirjaa ja tässä laskeskellessa meinasin pyörtyä. Suomen näyttelyiden keskimääräiset kulut ovat 200€ näyttelyä kohden ja Ruotsin reissuilta noin 400€ näyttelyä kohden. Näyttelyyn uppoavaa rahaa on siis kotimaassa ilmoittautumismaksut, bensakulut ja ruokailut. Ruotsin näyttelyistä lisäksi laivaliput, joskus majoitus ja ruokaan kuluu myös enemmän rahaa, koska näyttelyreissu kestää perjantaista sunnuntaihin. Ilmoittautumismaksut keskimäärin 6€/eläin ei ole paljon, jos ilmoittaa kaksi lemmikkimarsuaan. Kasvattajana ilmoittautumisia voi olla kymmenen tai yli.

Marsulan pyörittämisen menot:
Heinät noin 50 paalia 150€
Pelletit 12 säkkiä 780€
Tuoreruoka noin 240€
Purut noin 25 paalia 225€
Turve noin 10 paalia 150€
Bensakulut noin 200€
Eläinlääkärit noin 765€
Näyttelyreissut noin 4000€
Yhteensä noin -6510€

Mitäs tämä valtaisa "jyrsijäbisnes" sitten tuottaa? Vuoden 2011 aikana poikueita oli 22, joista syntyi 56 elävää poikasta. Meiltä marsut vaihtavat kotia 40€. Tässä kohtaa monet marsunostajat sitten kuvittelevat, että 56 marsunpoikasta tarkoittaa että tuloja tulee 56 kertaa marsun ostohinta. Ei, ei, ei ja vielä kerran ei. Millä kukaan jatkaa kasvatusta jos myy kaikki syntyneet poikaset pois?!? Todellisuudessa kaikista poikasista ei edes peritä hintaa, jos ne menevät kasvattajaystävälle tai jos jonkun kanssa tehdään vaihtokauppaa tai jos joku poikanen lähtee uroslainasta maksuna. Rahan kanssa omistajaa vaihtaneita poikasia oli 23 kappaletta ja muutamat aikuiset marsut mukaan lukien myytyjä marsuja vuonna 2011 oli 31 kappaletta.

Marsulan pyörittämisen tulot:
Marsujen myynti +1240€

Kuinka moni nyt pohtii tienaamista marsujen kasvatuksella?

Tarttiskohan nostaa marsun myyntihintaa...

Ei kommentteja: