sunnuntaina, huhtikuuta 27, 2014

Mitä kukakin ajattelee.

Ensimmäistä kertaa marsuhistoriani aikana tuli ostaja, jolla oli ongelma mun eläinmäärää kohtaan. Marsuvaraus oli jo tehty ja hakupäivän aamu koitti, kunnes tuli sähköpostia varauksen perumisesta. Referoituna viestin sisällön ymmärsin seuraavasti.

Myynti-ilmoituksessani luki, että myyn joutilaita pois ja tämä sana oli sitten ilmeisesti ollut perin ikävä. Ostajat halusivat marsut perheenjäseniksi eivätkä halunneet niistä mitään hyötyjä ja sitämyöden eivät myöskään halunneet tukea moista toimintaa. Aikoivat etsiä pienimuotoisemman kasvattajan, jonka marsut saavat elää koko elämänsä samassa kodissa tai ottavat kodinvaihtajia. Heidän mielestään kasvattajan tulisi tarjota eläimille muitakin vaihtoehtoja kun poikasten teon. Eivät oivaltaneet vastaustani, jossa kerroin ettei kasvattajat voi jättää kaikkia poikueiden vanhempia itselle. Jos pentuja tarvitsee tuottaa yhtämittaa, niin pääpaino on selkeästi jossain muussa kun marsujen seurasta nauttimisella.

Ööö... Muutamakin kohta, jossa mä en ymmärtänyt näiden ostajien tarkoitusta aivan täysin. Hyöty? Kasvatus? Mitä tarkouttaa kasvattaja? Marsujenpidon tarkoitus? Pentujen syntyminen? Joutilas? Aikuisten myynti?

Hyöty
Mitä hyötyä ihmiset kuvittelevat mun saavan tästä marsukasvatuksesta? Vanha blogiteksti tähän linkiksi, jossa kirjoitin 2011 vuoden kasvatuksen menot ja tulot. Rahastahan tässä hommassa ei ole kyse. Mihin hyödylliseen marsuja voisi käyttää? Ei mihinkään? Kyllähän mun mielenterveys ja sosiaalinen elämäni hyötyy marsuista. Olen tavannut ekan lapseni kummitädin marsuharrastuksen parissa sekä nyt tämän toisenkin lapsen tuleva kummitäti on marsupiireistä tullut mukaan elämään. Monta muutakin hyvää ystävää olen tavannut juuri näyttely- ja yhdistystoiminnan sekä kasvatuksen kautta. Mutta hyöty. Mikä hyöty? Pääpaino? Missä mun marsunpidon pääpaino on? Ai niin, olisko se kenties siinä kasvatuksessa nimenomaan?

Mitä tarkoittaa kasvatus?
Kasvattajat kasvattavat marsuja. Marsunkasvatus tarkoittaa uroksen ja naaraan yhdistämistä ja siitä syntyviä poikasia. Mun käsityksen mukaan kasvattajalla tulee olla kasvatussuunnitelma. Tavoite. Tästä kaikki varmaan ovat samaa mieltä että eläinten lisäännyttäjä on sitten se, joka tuuppaa sattumanvaraisesti uroksen ja naaraan yhteen ilman mitään tarkoitusta poikasille ja niiden poikasille. Tavoitteesta monet ovat eri mieltä. Suomen Marsuyhdistyksen hyväksymien kasvattajien tulee kasvattaa jotain tiettyä rotua ja tavoitella sitä rotumääritelmää. Terveys, käsiteltävyys ja lemmikkimäisyys ovat niin itsestäänselvyyksiä, että niitä ei tässä kohtaa tarvitse ruotia sen enempää.

Mistäköhän meinaavat löytää kasvattajan, jonka eläimet saavat elää koko elämänsä samassa kodissa? Johan se eläin vaihtaa kotia, jos se kerran on syntynyt jo jossain muualla. Marsun keskimääräinen elinikä on 4-6vuotta. Laskutoimitus en-ikinä-myy-aikuista-marsua -kasvattajalle on aika vaikea. YHDEN linjan ylläpitämisen voisi laskea ehkä jotakuinkin...

Oletetaan
-kasvattajan tavoittelevan yhtenäistä linjaa, jolloin satunnaisia poikueita ei ole ja jokaisella poikueella on tarkoitus jatkaa sukupolvea myös eteenpäin. Tässä nyt kuvattu suora emälinja.
-poikueen syntyvän silloin kun naaras on keskimäärin 10kk
-poikueessa olevan aina yksi naaras
-poikueen naaraan olevan jalostukseen sopiva

Marsumäärä - tapahtuma.
2 - Uros1 ja naarasA yhteen
3 - Poikue syntyy, yksi naaraspentu B jää kotiin muut poikaset myydään.
4 - B-naaras ja uros2 yhteen. Huomioidaan, että ensimmäistä urosta et voi käyttää, koska muutenhan se on edellisen poikueen isä. Täytyy ostaa uusi uros.
5 - Poikue syntyy ja naaraspentu C jää kotiin, muut poikaset myydään. Aika kasvatuksen aloittamisesta 20kk.
6 - C-naaras ja uros3 yhteen. Jälleen täytyy ostaa uusi uros, jotta eivät ole sukua keskenään.
7 - Poikue syntyy ja naaraspentu D jää kotiin, muut poikaset myydään. Aika kasvatuksen aloittamisesta 30kk.

Ai perhana. Onko se lemmikkimäistä elämää, jos nämä jalostuksessa käytetyt urokset joutuvat asumaan yksin? Kaksi naaraiden makuun päässyttä aikuista urosta tekevät toisistansa muusia. Kaikille pitää hommata luovutusikäinen kaveri! Sehän on kolme marsua lisää ja aikaa on kulunut vasta 30kk.

11 - D-naaras ja uros4 yhteen. Uusi uros ja sille uusi luovutusikäinen kaveri.
12 - Poikue syntyy ja naaraspentu E-jää kotiin.  Aika kasvatuksen aloittamisesta 40kk.
14 - E-naaras ja uros5 yhteen. Uusi uros ja sille uusi luovutusikäinen kaveri.
15 - Poikue syntyy ja naaraspentu F-jää kotiin. Aika kasvatuksen aloittamisesta 50kk.
17 - F-naaras ja uros6 yhteen. Uusi uros ja sille uusi luovutusikäinen kaveri.
18 - Poikue syntyy ja naaraspentu G-jää kotiin. Aika kasvatuksen aloittamisesta 60kk.
20 - G-naaras ja uros6 yhteen. Uusi uros ja sille uusi luovutusikäinen kaveri.
Tässä vaiheessa aikaa kasvatuksen aloittamisesta on kulunut noin 66kk, joten vanhimmat marsut on noin 5 vuotta. Oletetaan, että elävät keskimäärin 5v ja tässä vaiheessa siis kuolisivat vanhimmat marsut.

YHDEN linjan ylläpitoon ja yhden poikueen syntymiseen 10kk välein vaaditaan 20 marsua, jos ei ikinä meinaa myydä yhtään aikuista eläintä. Sukupuolijakaumakin olisi perin eriskummallinen. Naaraita 7, uroksia 13. Tämäkin laskelma edellyttää sitä, että tosiaan aina syntyy se jalostustasoinen naaras ja että syntyvistä uroksista ei löydy huippuyksilöitä jalostukseen, jolloin pitäisi hommata uusi naaras. Esimerkin kaltaisessa tilanteessa kasvatustoimintaa ei voi laskea tavoitteelliseksi. Näin harvalla poikuerytmillä ja pienellä eläinmäärällä ei pääse missään ominaisuudessa eteenpäin ja jälleen voidaan pohtia sen kasvatuksen tavoitetta. On söpöä katsella pikkumarsuja 10kk välein, mutta onko sellainen henkilö kasvattaja vai satunnainen marsujen lisäännyttäjä?

Kasvattajat harrastavat marsujen kasvatusta. Lemmikinomistajat harrastavat lemmikkimarsun pitoa. Kasvattajilla voi olla lemmikkimarsuja kuten meillä on vielä meidän ekapoikueessa syntyneet Impaktori ja Särmäri. Meidän kaksi ensimmäistä marsua ovat jo kuolleet, mutta kolmantena hankittu Hissi vielä pukittelee iloisena. Hissi on kohta 6,5v ja Impsu ja Särmis 6.

Mullahan on useampikin eri "linja" ja eläinmäärä on niin suuri, että sukutaulut ovat sen verran laajat etten tarvitse uutta verta muualta. Mun tavoitteet kasvatuksessa on nämä värit, joten siihen vaaditaan enemmän kuin yksi linja. Ja kappas, kun sattuu olemaan vielä kaksi eri rotua, joita ei voi kasvattaa "ristiin".

Mitäköhän nämä ostajat ajattelivat todetessaan, että heidän mielestä kasvattajan tulee tarjota marsulle muutakin kun poikasten tekoa. Mitä KASVATTAJAN oletetaan tekevän muuta? Näyttelyharrastustahan mulla tässä mukana on, mutta ei ole tullut näyttelytettyä kun murto-osaa. Hyvää päivää sentään! Se kasvattajahan nimenomaan kasvattaa niitä marsuja.

Joutilaat ja aikuisten marsujen myynti
Voidaan siis todeta, että marsujen myyminen on jonkinlainen pakollinen paha tässä kasvatusharrastuksessa. Mä en myis yhtään marsua ellei olisi pakko. Ostajat on suurin osa mukavia, mutta kaikenlaisia älypäitäkin mahtuu joukkoon, esim kaikki ne, jotka heitelee tupakantumpit pitkin meidän pihoja...

Joutilas ei mun mielestä ole mitenkään paha sana. Joutilaat ovat kaikki niitä, joilla ei ole jalostuksessa tai näyttelyissä mitään tavoitteita. Eli myöskin kaikki myyntiin tulevat pennut ovat joutilaita. Mulla on paljon joutilaita marsuja. Vain osa joutilaista on myynnissä. Eläkeläisiksi ei voi joutilaita kutsua, koska tosiaan siihen kategoriaan kuuluu myös myytävät pennut ja esim 1v, jotka ovat sen yhden poikueen tehneet. Olomarsu on ehkä parempi sana.

Tässä Pauliina heittikin hyvän ajatuksen, että kumpi sitten on parempi tai pahempi. Ostaa marsu kodinvaihtajana joltain, joka on kyllästynyt marsuihinsa vai ostaa kasvattajalta aikuinen? Tosin mä en ihan ymmärtänyt sanamuodosta, että haluavatko he ottaa kodinvaihtajia vai kasvattajan joka säilyttää kodinvaihtajia... Kasvattaja on kasvattaja, ei marsujen säilyttäjä.

Mä en voisi kuvitella, että kukaan käy ihmettelemään hevoskasvattajan ja yhden hevosen omistajan eroa. Sehän on ihan ilmiselvä ero, jos sulla on yksi hevonen tai kasvatat hevosia. Tai ei kukaan kritisoi koiraihmisiä, jos sä harrastat aktiivisesti tokoa, näyttelyitä, kasvatusta, metsästystä, hakua verrattuna kotikoiraan, jonka kanssa ei tehdä lenkkejä kummempaa ja omistaja sekä koira ovat täydellisen tyytyväisiä elämäänsä myös niin.

Harrastuksen painotuksella on iso merkitys ja jokainen saa harrastaa omalla tavallaan. Monet marsunostajat kyselevät multa, että suostunko myymään marsua ylipäätään kotiin, jossa ei haluta tehdä poikasia eikä olla näyttelyistä kiinnostuneita. Tottakai myyn. Marsun elämän tärkeimmät asiat on ne kotirutiinit ja ihmiselle marsusta on suurin ilo nimenomaan lemmikkinä ja siinä arjen suloistuttajana. Poikaset ovat aina marsulle riski ja lemmikiksi hankittua marsua tuskin kukaan haluaa menettää tiineyden ongelmiin. (Todennäköisyydet on kyllä hyvin pienet, mutta riskit on aina olemassa.) Samaten näyttelyt. Näyttely on aina eläimelle stressitilanne ja se on vain muutamia päiviä vuodessa. Se normaali ajen ilo siitä lemmikistä on kuitenkin se tärkein asia.

Jos haluat ostaa pennun kasvattajalta, niin tarvii varmaan hyväksyä se tosiasia, että kasvatusharrastus ja lemmikkimarsun pito on kaksi eri asiaa. Loppujenlopuksi tämän omistajaehdokkaan päätöksen muutti se, että meillä on paljon marsuja.

Mä oon aika happy-go-lucky. Mua ei juurikaan kiinnosta mitä muut ajattelee musta, mun harrastuksista, mun persoonasta, mun ulkonäöstä tai muusta. Muiden mielipiteet ei kauheesti vaikuta siihen mitä mä teen. Tämä tapaus vaan pisti pohtimaan näin ylipäätään näitä käsityksiä eläintenpidosta. Edelleenkään mulle ei avautunut, että mitä tämä ostajaehdokas tarkoitti hyödyllä tai marsunpidon päätarkoituksella...

Joskus tuntuu, että kaikki me ihmiset ei asuta samalla planeetalla...

4 kommenttia:

M kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen litania! Johan on markkinat kun ihmiset voivat ollakkin aivan eri planeetoilta välillä.. o.o

Pauliina kirjoitti...

En vaan vieläkään ymmärrä nimenomaan tätä kohta: "Aikoivat etsiä pienimuotoisemman kasvattajan, jonka marsut saavat elää koko elämänsä samassa kodissa tai ottavat kodinvaihtajia."

Eli kuten tekstissäkin mainittu, tarkoittaako tämä tosiaan, että voidaan ottaa kodinvaihtaja joltain omiin lemmikkeihinsä kyllästyneeltä (joka kenties on ne alunperin hankkinut kasvattajalta?), mutta ei suoraan kasvattajalta vuoden ikäistä, yhdet poikaset tehnyttä naarasta? Halutaan ottaa marsu kasvattajalta, jonka luona marsut saavat elää koko elämänsä? Hmmm. Mikä tässä ei nyt toimi? :D Jos ne marsut saavat elää kasvattajan luona koko elämänsä, niin eihän niitä silloin sieltä saa ostettuakaan... Tai ainakin näin minun logiikkani toimii. :P

Leeni kirjoitti...

Hmmm, ei ehkä ihan loppuun mietitty päättelyketju tällä ostajakandidaatilla :).. Voivoi. Eli joutilasta marsua siis ei voi ostaa mutta käytännössä hylätyn kyllä?

AidaD kirjoitti...

Juu, ja siis alunperinkin varaus oli poikasista, ei aikuisista.