maanantaina, lokakuuta 27, 2014

Marsunpito, entäs jos allergisoidun?

Marsufoorumeilla ja Facebookin ryhmissä tulee vähän väliä vastaan kysymyksiä, mitä teen, kun olen tullut allergiseksi marsulle. Myynti-ilmoituksissa noin puolet tapauksista on "myydään allergian takia". Meidänkin kasvateiden kodeista tulee silloin tällöin kysymyksiä, jos allergiaoireita on ilmaantunut.

Tärkeää olisi tiedostaa, että allergisoituminen ei joka kerta välttämättä johdu marsusta, vaan marsulle elintärkeästä heinästä. Purupölu on toinen, joka saattaa aiheuttaa nuhaa ja tukkoisuutta. Heinästä marsut eivät voi luopua, mutta puruille on olemassa paljon muita vaihtoehtoja.

Harhaluulo:

Karvattomat marsut eivät aiheuta allergiaa.
VÄÄRIN. Eläinpöly on eri asia kun eläinten karvat.

Heinäasiat:

-Heinän laatu on avainasemassa myös ihmisen terveyttä ajatellen, jos marsut asuvat samoissa tiloissa ihmisten kanssa.
-Hyvä heinä on vihreää, raikkaan tuoksuista, pölyämätöntä. Heinäpussissa/paalissa ei ole mutapaakkuja tai hometta.
-Syysheinä aiheuttaa kuulemma vähemmän allergiaoireita.
-Heinien säilytys ja käsittely ulkona, jolloin pölyä ei tule sisälle.
-Kostuta heinien pinta kevyesti sumutepullolla ennen sisääntuomista.
-Heinät kaukaloon, marsut rakastavat kyllä heinissä pyöriskelyä, mutta se levittää heinäpölyä ilmaan.
-Heinille riittävän suuri heinäkaukalo, jotta heinää tarvitsee lisätä vain 1-2 kertaa viikossa.
-Heinäkaukalo auki vain siltä puolelta, josta marsut syövät. Tällöin heinää ei varise lattialle.
-Puristetut heinäkuutiot tuovat marsuille mukavaa virikettä, mutta ne eivät täysin pysty korvaamaan irtoheinää.

Marsujen asunto:

-Mitä hienojakoisempaa purua, sen pölyävämpää se on. Kutterilastu pölyää vähemmän kun puru.
-Haapahake ei pölyä juuri nimeksikään. Tosin sen imukyky on myös huono.
-Puupelletit. Löytyy kissanvessankuiviketta tai talonlämmityspellettiä. Imee hyvin, kolisee muovipintaa vasten äänekkäästi, on marsujen tassuille aika kova. Helppo siivota. Pienikin säkki painaa tuhottoman paljon. Varsinaista kissanhiekkaa ei saa marsuilla käyttää, koska marsut saattavat syödä sitä.
-Turve. Omaan nenään haisee tosi pahalle. Kuiva turve pölyää todella voimakkaasti, mutta sitäkin voi suihkepullolla kostuttaa pinnasta. Ihan paras imukyky, sitoo myös ammoniakin itseensä, jolloin pissanhaju vähenee. Kostutettunakaan imukyky ei juuri vähene. Turvetta myydään vaatimattomasti 25kg paalissa, mikä on kahden marsun talouteen naurettavan suuri.
-Pyyhkeet, matot ja muut tekstiilit. Tietää pyykkiä. Siisti, värejä ja kuoseja voi vaihtaa sisustuksen mukaan.
-Paras ratkaisu taitaa olla tekstiilialusta, jossa heinäkaukalon alla pissalaatikko. Pissalaatikossa pohjalla pieni kerros turvetta ja päällä puupellettiä. Marsut pissivät yleensä juuri siihen, missä viettävät eniten aikaa, eli syömässä. Suurin osa pissoista ja papanoista tulee tuurilla pissalaatikkoon, vaikka marsuja harvoin voi opettaa pissalaatikkoon. Pieni rikkaimuri päivittäiseen papananpoistoon on helppo ratkaisu.

Yleistä:

-Mikäli mahdollista, niin perheen ei-allerginen hoitaa heinien käsittelyn sekä siivouksen.
-Heinien käsittelyssä ja siivouksessa voi käyttää hengityssuojainta ja suojahanskoja.
-Marsujen häkki pois makuuhuoneesta.
-Marsuille niin suuri häkki, ettei erillistä irtijuoksutusta tarvitse harrastaa. Näin pöly pysyy vieläkin paremmin häkissä, eikä koko talossa.
-Jos häkki on siirrettävä, niin se kannattaa purujen vaihdon ajaksi viedä ulos tai muutoin sellaiseen tilaan, jossa pölyt on helppo siivota pois, esimerkiksi kylpyhuone.
-Häkin siivouksen jälkeen vaihdetaan vaatteet, pyyhitään pölyt ja lattia kostealla, jotta irtopöly ei enää nouse uudelleen ilmaan.
-Jos tavallinen tehdashäkki ei sovi olohuoneen sisustukseen, googleta erilaisia luovia häkkiratkaisuja. Vain mielikuvitus on rajana, kun ryhdytään rakentamaan marsujen asuntoa omin käsin.
-Marsujen käsittelyn voi jättää vähemmälle, mikäli tuntuu, että käsittelystä tulee oireita. Marsut eivät kärsi käsittelyn vähyydestä. Sylissä pitäminen ja rapsuttelu on vain yksi osa marsuharrastajan arkea. Marsujen puuhastelun seuraaminen on myös kivaa. Marsuilla on varmasti riittävän mielenkiintoinen elämä, jos niille antaa suuren tilan, virikkeitä ja lajitoverin.

Allergisen kodin muut vinkit:
-Ilmanpuhdistin tekee oikeasti ihmeitä. Meillä oli kaksi silloin, kun marsut vielä asuivat sisätiloissa.
-Miten hyvä imuri taloudessa on? Koska on suodatin pesty/vaihdettu viimeksi?
-Kylpyhuoneen kuivaamiseen tarkoitettu lasta sopii kodin siivoukseen muutenkin. Se ylettyy hyvin joka paikkaan ja sillä saa tehokkaasti irtopölyn ja karvat pois. Kostea riepu käärittynä lastan ympärille sitoo vielä paremmin pölyt itseensä. Imuria ei välttämättä tarvita ollenkaan.
-Hanki helposti puhdistettavia pintoja ja vähän pölyäviä materiaaleja (matot, sohvanpääliset, tyynyt, verhot).

Lisätietoa löytyy esimerkiksi Allergia- ja astmaliitosta.

Näistä vinkeistä ei taida olla haittaakaan, vaikka allergiaa ei olisikaan. :)

3 kommenttia:

Leeni kirjoitti...

Hyviä vinkkejä! Mun poikaystävällä on melko lievä heinäallergia, mutta syysheinän ja ilmanputsarin kanssa pärjää ilman oireita. Lisäksi lähinnä mä käsittelen heinää meillä. Söi se kyllä myös vajaan vuoden alkuun allergialääkkeitä, joten siedättyminen on ollut myös mahdollista.
Vähän aiheen vierestä totean, että marsut "aiheuttaa" myös jännittäviä allergiaoireita kuten päänsärkyä ja kurkkukipua. ainakin joillekin vieraista joita on joskus käynyt :D

AidaD kirjoitti...

Heh. Päänsärkyä näistä kyllä saa vähän väliä. :D

Leeni kirjoitti...

Jep! mitä enemmän marsuja niin sitä kovempi ajoittainen särky, oletan :D