tiistaina, tammikuuta 29, 2013

Pukittelua

Marsujen pukittelu on hassua. Tässä illalla keräsin pulloja keittiöön vesien vaihtoa varten, niin jostain syystä kaikki ryhtyivät pukittelemaan. Tai siis melkein kaikki. Jokaisessa laumassa kaikki tai osa ryhtyi rallittelemaan. Kuului pelkkää heinän kahahtelua, kun siellä pikkuiset tassut tömistelivät alustaa. :D Kerrassaan hupaisaa. Useamman marsun omistajat ovat varmaan huomanneet kuinka pukittelu tarttuu. Yksi pukittelee ja rallittelee, niin muitakin alkaa riemastuttamaan.

Ihanaa katseltavaa.

En ollut vielä edes antanut heiniä, pellettejä enkä tuoreita. Silti ne saivat hepulin. Marsulan ovella seisoin enkä tiennyt minne olisin katsonut kun joka puolella vilahteli vain hytkyviä pyllyjä, vispaavia tassuja ja törmäileviä kuonoja.

Suloista.

torstaina, tammikuuta 24, 2013

tiistaina, tammikuuta 22, 2013

Näyttely Hämeenlinnassa


Suomen Marsuyhdistys ry järjestää
MARSUNÄYTTELYN
lauantaina 24.2.2013 Hämeenlinnassa,
Idänpään torppa, Torpantie 16

Pet-luokan tuomari: Aida Depner

Väliaikakilpailuna marsujen pukukilpailu aiheena fantasia/keskiaika, marsujen paprikansyönti sekä omistajille piirustus/valokuvakilpailu.

Pet-luokassa tarkastellaan sitä, miten hyvin marsu on hoidettu. Siinä arvostellaan marsun yleiskunto, käsiteltävyys, silmät, korvat, hampaat, kynnet, tassunpohjat, turkki, rasvarauhanen. Pet-luokkaan valmistaudutaan hoitamalla marsua hyvin, mikä tarkoittaa mm. oikeaa ruokintaa ja liikuntaa sekä marsun päivittäistä käsittelyä. Lisäksi marsu on syytä puunata siistiin kuntoon ennen näyttelyä: kynnet leikataan, tassunpohjat rasvataan, känsät leikataan pois, rasvarauhanen ja korvat puhdistetaan, marsun turkki pestään. Jos karva on pitkää, se pitää kammata takuttomaksi. 

Näyttely alkaa klo 10.00, osallistujien tulee olla paikalla viimeistään 9.30.
Oletettu päättymisaika noin klo 17.00. 

Ilmoittautuminen:
15.2.2013 mennessä smyilmo@gmail.com. Viestin otsikoksi "HÄMEENLINNA". Sähköpostilla ilmoittautuneet saavat vahvistuksen viestinsä perille tulosta.

Jälki-ilmoittautuminen pet-luokkaan alkaa paikan päällä klo 9:00.

Ilmoittautumismaksut:
Marsyhdistyksen jäseniltä ilmoittautumismaksu: Pet-luokkaan saman omistajan 1. ja 2. marsu 7 €/ kpl, 3.-8. marsu 5 €/ kpl, 9.jne 3€/kpl. EI-jäsenille 10€/eläin. Jälki-ilmoittautuminen 10€/eläin. Sähköpostilla ilmoittautuneet saavat vahvistuksen viestinsä perille tulosta. Ilmoittautumiset maksetaan etukäteen Suomen Marsuyhdistys ry:n tilille 146930-26506. Viitenro: 24 02127 Kuitti mukaan ilmoittautumisen yhteyteen.

Väliaikakilpailut 1€/ kpl.
Piirustus voit osallistua kotona piirtämälläsi kuvalla. Aihe vapaa. 1€/kuva.
Valokuvakilpailuun tulosta vähintään A4 kokoinen itseottamasi valokuva. Aihe vapaa 1€/kuva.
Kaikki väliaikakilpailut tuomaroi Hämeenlinnalainen roolipeliyhdistys Rajakatse Fantasia ry.

Yleistä:
Marsun tulee olla yli 2kk ja terve. Marsulla ei saa olla loisia, haavoja eikä se saa olla tiine tai imettävä. Eläintentarkastus on kaikille eläimille. Mikäli eläintentarkastuksessa kaksi eläintentarkastajaa toteaa marsulla olevan hylkääviä virheitä, tulee omistajan poistaa marsunsa näyttelypaikalta. Ilmoittautumismaksua ei palauteta.

Muista tarkistaa että ilmoittamasi eläimen tiedot ovat oikein näyttelyluettelossa samalla kun ilmoittaudut näyttelyn infopisteessä. Mikäli niissä on virheitä, niistä tulee ilmoittaa ennen näyttelyn alkua infopisteeseen. Näyttelyn alettua yhdistys ei vastaa virheistä.

Kaikki näytteilleasettajat sitoutuvat noudattamaan SMY:n näyttelysääntöjä. Näyttelytulokset ovat julkisia. Näyttelyä ei ole vakuutettu, vaan jokainen näytteilleasettaja vastaa itsensä tai eläimensä aiheuttamista vahingoista.

Näyttelyä koskevat kysymykset maailmalla@gmail.com

Mahdolliset muutokset ja lisäykset tullaan ilmoittamaan yhdistyksen kotisivuilla. http://marsuyhdistys.net

maanantaina, tammikuuta 21, 2013

FI MVA Maailman Monitori

Maailman Monitorista on tullut Suomen Muotovalio. :)

torstaina, tammikuuta 17, 2013

Kasvatuksen dilemmat

Kuten moni kavereista tietää, niin mähän oon jemmannu hurjan määrän poikasia noista syksyn/kesän pentueista kotiin. Poikueet on ollu isoja ja monestakin poikueesta mulla on ollu kasvamassa uros ja kaksi naarasta. Nyt sitten lähestyvät 4-5kk ikää ja niistä alkaa näkemään jo mitä niistä tulee. Dilemma onkin sitten seuraava. Niissä on erilaisia ominaisuuksia jokaisessakin. Pystyn sanomaan kymmenen hyvää syytä myydä jokaisen niistä pois. Ihan yhtälailla pystyn luettelemaan saman verran perusteita jättää ne kotiin jalostukseen. Jokaiselle on myös tarjolla hyviä puolia täydentävä ja huonoja puolia paikkaava urosehdokas.

Urosten kanssa olen ollut tiukempi ja niitä on ollut helpompi myydä pois. Mutta nuo naaraat. Kyllähän aina yksi naaras lauman mahtuu, sanovat kasvattajakaverit tässä vaiheessa. Pidä molemmat, jos toinen kuolee tiineysmyrkytykseen, sanoo mun vaisto. Todellakin yksi naaras ei marsulan väkilukua juurikaan hetkauta, mutta entä sitten kun se tekee kuitenkin sen viisi vauvaa? Joista jälleen jää kotiin yksi uros ja kaksi naarasta...

Koen olevani erittäin hyvässä vaiheessa tässä kohtaa kasvatuksessani, että minulla on varaa valita parhaat jäämään kotiin. Suklaaprojektin osalta, (elpyvän) lilacprojektin osalta sekä ihan näitä ei-väri-projektin abyja. Mulla on erityyppisiä marsuja. Joten nyt jos vain osaan valita oikean tien, niin tässä luodaan nyt Maailman abyjen tunnusmerkkejä.

Havainnollistan nyt seuraavassa abyjen arvostelun ja pääkohtien monipuolisuutta sekä kasvatuksen pääpainon vaikeutta.

Hyviä rusetteja, korkeita suoria harjoja, tiheää ja karkeaa turkkia... Yhteen marsuun ei vaan voi saada kaikkea.

Siskoksista toisella on rusettien keskustat tismalleen suorassa, mutta molemmissa kyljissä on tuplakeskusta. Toisella siskolla rusetit eivät ole linjassa parhaalla tahdollakaan. Kumman pidän? Meillä on tasaisesti ongelmana rusettien linjaus sekä tuplat. Kumpaa virhettä pidän pahempana itse?

Siskoksista toisella on korkeat harjat, mutta turkkia niukasti. Toisella siskoksella taas runsaasti turkkia, mutta turkki on todella, todella lyhyt. Kumman pidän? Meillä nämäkin kaksi ongelmaa ovat tuttuja. Kumpaa toivon marsuihini enemmän. Turkin pituutta vai tiheyttä? Abessiinialainen ei näytä miltään, jos turkki on lyhyt tai harva.

Valitsenko kotiin siskon, jolla on tikkusuora harja ja tuplia vai siskon jolla ei ole tuplia, mutta kiemurteleva harja?

Suklaaprojektin kanssa löytyy yksi pohdittava, kun toinen sisaruksista on suklaa ja toinen musta. Tämä musta on aavistuksen verran suklaasisarustaan parempi. Suklaaprojektin tässä vaiheessa mulla ON suklaita, joten mun ei olisi pakko valita väriä turkin edelle, kuten aiemmin on värin säilymisen kannalta ollut pakko. Mutta teenkö sen nyt?

Entä veljeksistä toisella tupla, toisella takarusettien keskustat hurjan pitkät, mutta paremmat harjat? Pitkiä keskustoja meillä ei ole juurikaan ollut, joten en välttämättä haluaisi uuden virheen pesiytyvän meille tässä vaiheessa.

Abyjen arvosteluissakin on todella kirjavaa. Toiset tuomarit arvostavat turkin karkeutta yli kaiken. Osa tuomareista laittaa marsun loppupäähän automaattisesti, jos sieltä löytyy yksikin tupla. Joku tarkkailee yleisvaikutelmaa, joka koostuu siis lähinnä harjojen korkeudesta ja suoruudesta. Toisten mielestä hyvällä abylla on keskustat linjassa ja kaikesta muusta voidaan tinkiä. Yhdeltä tuomarilta eräs marsu sai sertin koska sillä on niin hyvät silmät, korvat ja pää... Arvostelukohtia on niin monta ja virheeksi voidaan laskea viisi väärään suuntaan sojottavaa karvaa. Tottakai jokainen tuomari on yksimielinen täydellisen abessiinialaisen kohdatessaan, mutta täydellistä abyahan ei ole...

Valintoja, valintoja, valintoja...

tiistaina, tammikuuta 15, 2013

Tiineystilastot

Laskeskelin tässä tiineysaikojen kestoja.

Hyvin harvoin olen nähnyt varsinaisen astumisen, joten ainoa mistä olen päätellyt naaraiden "lasketut ajat" on olleet 10 viikkoa yhdistämisestä. Toisinsanoen tässä on meidän marsulan keskimääräiset odotusajat poikasten näkemiseen uroksen ja naaraan yhdistämisestä.

2008
Yksi tiineys. Yhdistämisestä 63vrk

2009
Keskiarvo jäi 75,2 vuorokauden kohdalle. 2009 vuoden muistiinpanoissa oli kymmenen yhdistämispäivämäärää. Muut ovat hautautuneet unohduksiin.Lyhyin aika tiineydelle 66vrk ja pisin aika yhdistämisestä pentujen syntymään oli 103vrk.

2010
Muistiinpanoista löytyi 16 poikueen yhdistämispäivät. Keskiarvo oli 84,9 vuorokautta.Lyhyin aika tiineydelle 63vrk. Pisin aika odotellessa poikasia oli 152vrk.

2011
Keskiarvo on 77,4vrk ja siinä on mukana 17 poikuetta. Lyhyin aika tiineydelle oli 67vrk, pisin aika yhdistämisestä pentuihin oli 89vrk.

2012
Muistiinpanoista löytyy 14 yhdistämispäivää. Lyhyin tiineysaika oli 71vrk ja pisimmillään pentuja toivottiin 134vrk. Keskiarvoksi tulee 85,2vuorokautta.

sunnuntaina, tammikuuta 13, 2013

Pet tuomarointia Sastamalassa

Sastamalan näyttely oli eilen. Perjantaina etsin näyttelytavaroita mukaan ja mulla on oma leimasin missä on nimi ja näyttelyn päivämäärä. Säästää sihteerin (ja mun) kättä, kun sen voi leimasimella laittaa. Sitäpaitsi ihmiset eivät mun allekirjoituksesta ehkä selvitä, että kuka se nyt olikaan tuomarina. Heh. No ei mun käsiala niin huonoa ole, mutta riittävän. Leimasin on siisti. Pikkuinen "muttamutta" sen leimasimen kanssa oli. Vaikka olen säilyttänyt sitä pienessä muovipussissa, niin sehän oli aivan kuiva. Viimeksi sitä on käytetty maaliskuussa Teivon näyttelyssä. Mika joutui elvyttämään sen ja nyt Mikan sormet on likimain kämmentä myöden musteessa.

Näyttely ei mennyt ihan niin sujuvasti kun olisi toivottavaa. Osa eläintentarkastusvälineistä saapui hieman myöhässä ja alku venyi hurjan pitkälle. Myös yksi autolastillinen ihmisiä ja marsuja oli jumittuneet Helsinkiin. Joku rosvo oli päättänyt varastaa tämän autosaattueen lämmityspiuhan juuri sinä yönä. Ihan mikä tahansa yö paitsi näyttelyä edeltävä yö. Auto tietenkin jäässä eikä lähtenyt käyntiin. Tottakai yhdessä tuumin näyttelyssä päätimme, että näissä olosuhteissa voidaan aloittaa muista roduista ja heidän pet-marsutkin arvostella sitten viimeisenä.

Näyttelyyn oli ilmoittautunut vain 13 marsua. Harmillista. Kolme poisjääntiä ja yksi jälki-ilmoittautuminen. Tykkäsin kovasti taas paijata kaikkia marsuja ja poikkeuksellisesti en pitänyt PPM pöytää. Muistan itsekin joskus olleeni harmistunut PPM pöydän puuttumisesta, mutta kun marsuja on 11, niin pystyin tuomarina merkintöjeni pohjalta palauttamaan muistiin kaikki marsut. Pisteissä ylivoimainen 3,5v herrasmies voitti ja iholtaan erityisen hyvä skinny oli toinen.

Oikein mukava oli vielä näyttelyiden ensikertalaiset. Heitä oli kiva neuvoa puunaamaan korvat vielä tarkemmin. Leikkaamaan kynnet paremmin. Vinkkejä rasvarauhasen puhdistamiseen ja tassunpohjien pehmentämiseen.


Olin tilannut lahjoituspalkintoruusukkeita tässä jo aiemmin. Ensimmäiset Maailman Marsulan ruusukkeet jaettiin jo Lohjan näyttelyssä, mutta tuolloin en muistanut niitä mainita. Tulen antamaan näitä jokaiseen pet luokkaan vaikka en tuomarina olisikaan. Ohjeistuksena että ruusuke kuuluu tuomarin mielestä suloisimmalle marsulle, jolla on rusetteja. Ihan sama onko niitä rusetteja yksi vai kymmenen. Eikä palkinto missään nimessä kuulu automaattisesti Maailman marsulle, vaan palkinnon voi saada kuka tahansa. Tärkeintä on että marsu on suloinen rusetillinen pörröpalleromussukka. :)

sunnuntaina, tammikuuta 06, 2013

Marsun terveystarkastus

Marsun terveystarkastus vie noin viisi minuttia per marsu ja on hyvä tehdä kerran viikossa.

-marsun punnitus ja painon kirjaaminen ylös
-silmät ovat kirkkaat, puhtaat eivätkä rähmi, kurkkaa myös luomien alle
-korvissa ei näy eritteitä, korvanlehdet ovat puhtaat ja ehjät
-sieraimet ovat puhtaat eivätkä vuoda, hengityksessä ei kuulu rohinaa
-ylä- ja alahampaat ovat tallella ja tasaiset ja huulet ovat ehjät
-takapuoli on puhdas, eikä merkkejä ripulista
-turkki on kiiltävä, palautuva ja lähes hilseetön, turkissa ei liiku mitään
-ei haavoja, rupia tai kaljuja alueita
-tassunpohjissa ei ole haavoja tai punoitusta, marsu varaa painonsa jokaiselle jalalle
-anna marsulle pala porkkanaa/kurkkua/herkkua ja seuraa miten marsu pureskelee, muutoksista syömisessä voi olla jo huolissaan

Päivittäin on hyvä tarkastaa:
-marsu liikkuu normaalisti
-marsun häkistä löytyy papanoita ja pissaa
-juomapullosta on juotu
-heinää ja pellettiä on syöty
-tuoreruuat on syöty

Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä jos huomaa muutoksia normaaliin joko terveystarkastuksen yhteydessä tai marsun käyttäytymisessä tai ruokailemisessa. Omistajan on erittäin tärkeää tutustua marsuihinsa, jotta tietää ja tunnistaa tavallisen käytöksen poikkeavasta. Saaliseläimenä marsu yrittää viimeiseen asti näyttää hyvinvoivalta. Eläinlääkärille soittamisessa ei kannata viivytellä, mikäli ei ole varma onko asia vakava tai onko asialla kiire. Monissa tapauksissa nopea toiminta voi pelastaa marsun hengen. Soittaminen eläinlääkäriin ei vielä maksa mitään.

Eläinlääkärille lähdetään erillisen kuljetuskopan kanssa. Hätätapauksessa myös pahvilaatikko on hyvä ratkaisu. Kylmään aikaan kuljetuskoppa kannattaa suojata kylmyydeltä/tuulelta ja marsun seuraksi voi laittaa esimerkiksi lämpimän (ei kuuma) vesipullon. Marsulle matkaevääksi heinää, juomapullo kannattaa laittaa vain pitkää matkaa varten.

lauantaina, tammikuuta 05, 2013

Näyttelymainos

Noin vuosi sitten mainostin kovasti Tampereen alueen väelle Teivossa ollutta Marsuyhdistyksen näyttelyä. Nyt voisin mainostaa Pirkanmaan Nakertajien järjestämää näyttelyä Tampereella. Päivämäärä on 19.1.2013. Paikkana on Ikurin Virelä, jonne pääsee helposti myös bussilla. (Teivon näyttelypaikka oli jääkylmä, Virelä on fiksumpi tila, jossa tulee loppupäivästä ennemminkin kuuma.)

http://pirkanmaannakertajat.net/tulevat-tapahtumat/

Tuomarina meikäläinen, joten olisi aivan ihanaa nähdä kasvatteja jälleen. :)

Mitäs sinne näyttelyyn piti taas muistaakaan:
- Ilmoittautuminen. Tähän kyseiseen näyttelyyn ei voi ilmoittautua näyttelyaamuna, vaan viimeinen ilmoittautumispäivä on 9.1.
- Ilmoittautuminen pet-näyttelyyn on hyvin helppoa. Sähköpostiin kirjoitetaan marsun sukupuoli, nimi, ikä ja omistaja. Jos tahtoo, niin voi laittaa vielä rodun ja värinkin.
- Marsun kynnet leikataan, korvat puhdistetaan, rasvarauhanen pestään, joskus voi olla paikallaan pestä koko marsu.
- Marsulle tehdään kotona omatoiminen terveystarkastus vielä näyttelyaamuna, koska marsun tulee olla näyttelykunnossa.
- Näyttelyaamuna ilmoitaudutaan aulassa, eläimet arvostellaan luettelossa olevan numerojärjestyksen mukaisesti. Omistajan tulee huolehtia itse, että marsu tuodaan arvosteltavaksi, koska marsuilla ei ole assistentteja. Kun kaikki marsut on arvosteltu seuraa palkintojen jako. Ennen palkintojen jakoa ei kannata poistua, vaikka tuntuisikin arvostelun menneen huonosti.

Rohkeasti mukaan! Näyttelyissä on mukavaa!

torstaina, tammikuuta 03, 2013

R.I.P. Maailman Wauhtiviiri

Tiineysmyrkytys Maailman Wauhtiviirillä. Masun poikaset tuntuivat täysin liikkumattomilta, joten ne lienee kuolleet jo aiemmin. :(

Meidän viimeisestä tiineysmyrkytyksestä on hieman yli kaksi vuotta. 4.12.2010 kuoli Gangsteri. Tässä välissä on ollut yksi poikue, joka syntyi ilmeisesti keskenmenona, mutta emo voi hyvin (edelleen) sekä yksi sijoituskodissa kuollut naaras, jota en laske mukaan. Mutta meillä kotona on syntynyt 50 poikuetta ilman tiineysmyrkytyksiä tässä välillä.

♥ Wiiriäinen rip. ♥