maanantaina, helmikuuta 11, 2013

Helvetin heinänmyyjät

Mun marsuharrastuksen aikana olen joutunut heinää metsästämään usein. Joskus joudun kiroilemaan, että heinän myyjän tarkoittama "kyllä tämä hyvää on" voi tarkoittaa kilometrin päähän aistinvaraisesti mätiä paaleja.

Tiedustelen aina puhelimessa, että onko heinä minkälaista? Tuoreinta satoa? Onnistuiko hyvin? Kerkesikö kuivamaan kunnolla vai onko latokuivurissa viimeistelty? Onko kortista tai lehtevää? Millaiselta pellolta? Muita kasveja kun timotei? Se, että "kyllä meidän hevoset näitä syö" ei vakuuta minua millään tavalla. Hevosalalla olleena olen yhtälailla törmännyt kirjavaan laatuun.

Painotan puhelimessa myös, että nämä heinät tulevat nyt marsuille ja sen heinän on oltava oikeasti ensiluokkaista, koska nämä eläimet eivät juurikaan syö muuta. Pelletin ja tuoreiden osuus on niin pieni, että heinän rooli on äärimmäisen merkittävä. Pyydän myyjää sanomaan suoraan, jos heinä ei ole hyvää. Etten aja turhaan. Hyvää heinää metsästäessä 100km ei ole paljon, jos saalis on hyvä.

Alkuaikoina keltaisessa pörssissä bongasin ilmoituksen "Tämän vuoden satoa, kuivaheinää pikkupaaleissa alkaen 2€ paali".
Paikalle mentäessä paljastui, että 2€ paali on hinta ylivuotisesta heinästä ja tämänvuotiset paalit ovat menneet jo.

Tämän vuoden satoa latokuivurista 3€/paali.
Harmaa paali, kun käden työnsi keskelle paalia, se oli märkä. Ei kostea, vaan märkä. Lokakuussa...

Voin pussittaa teille irtoheinää valmiiksi.
Paljastui, että kaikki oli myyty ja ladon lattia lakaistu muovipusseihin.

Mä nostin tohon ladon eteen teille viis paalia valmiiksi.
Muuten kiltisti tehty, mutta nyt sataa kaatamalla.

Ai marsuille. Olis tossa noita ylivuotisia, joita voitte hakea ihan ilmaiseksi.
Mä tahdon ravintoarvoja. En huhtikuussa toissavuoden satoa.

Tämän kertaisen aiheen siivittäjänä toimi meidän tuorein heinänmyyjä. Jokin aika sitten kysyin heinäpaaleja, jälleen kerran melko kaukaa. Myyjä sanoi että tänne Hämeenlinnaan hän usein tuo kuormaa hevostalleille, joten eiköhän siinä sivussa muutama paali tule meidänkin marsuille. Puhelimessa jälleen kerran painotin, että tarvitsen uutta heinää ja sen tulee olla hyvää. Edelliset paalit menivät homeeseen. Haluan laadukasta heinää. Sanoin tälle myyjälle vielä erikseen tästä homeasiasta. Meillä on marsut kotona sisätiloissa asunnossa, joten heinä ei todellakaan saa olla homeessa. Meillä on 1v lapsi, joten homeinen heinä ei tule kysymykseen sitten millään tavalla.

Kipakassa pakkasessa valtavat paalit tyhjennettiin latoon, vaikutti kelvolliselta. Vähän keltainen ja kortinen, mutta siltä ne ovat näyttäneet nyt kaikkialla. Ei pölissyt. Tulivat 2h sovittua myöhässä ja perivät kuljetuksesta jäätävän summan. Jos mulle sanotaan, että siinä sivussa kulkee marsupaalitkin eikä puhuta kuljetuksen hinnasta, niin oletan, ettei kuljetus ole ainakaan noin käsittämätöntä summaa...

Avasin paalin tänään marsulassa.

Homeessa. Ei pinnasta, vaan ihan sisältä asti.

AAARRRRRRRGGGGGGHHHH!!!!


Helvetin heinänmyyjät. Eikö ole minkäänlaista ammattiylpeyttä? Rehellisyyttä sanoa, että jos sulla on noin kovat vaatimukset heinän suhteen, niin sun kannattaa kokeilla jostain muualta. Mä olen saanut kolmesta paikasta hyvää heinää koko viiden vuoden harrastuksen aikana.

3 kommenttia:

Krista kirjoitti...

Niin totta! Säkkitolkulla olemme mekin noutaneet, sekä kotiinkuljetuksia maksaneet "laadukkaasta heinästä", josta on ummet lammet lupailtu, mutta joka on kerta toisensa jälkeen ollut todellisuudessa jotain aivan muuta. Tuntuu välistä, että hyvän heinän etsiminen on kuin sateenkaaren päätä metsästäisi.

anemones kirjoitti...

No voi! Oon mä sitten vaan onnekas, kun saan järkevällä hinnalla omalla paikkakunnalla asuvalta papalta heinää ja se tuo paalit ilmaiseksi traktorin peräkärryllä pihaan asti! Tosin se laatu vaihtelee, joku paali voi olla kortista, kellertävää tai pölyyntynyttä, eikä aina ihan viimeisintä huutoa, toinen paali taas aivan priimaa, mutta aina on ollut juuri sitä mitä on luvattu ja kaikki kuitenkin syömäkelpoista. :)

anemones kirjoitti...

-> Rodentiaan! :)