lauantaina, lokakuuta 20, 2012

Pitkästä aikaa

Noh, viimepäivityksestä onkin aikaa. Jotenkin dramaattiseen kohtaan tuli tämä kirjoitustauko.

Kiväärin kuoleman jälkeen uskon, että se syykin selvisi. Samana iltana vielä huomasin kuinka Kiväärin laumasta neljä ripuloi. Lauman kaksi vanhinta, Hiippari ja Kaari, olivat normaaleina, sekä yksi pentu. Silloin vaille parikuiset pennut ja Motivaattori 6kk olivat selkeästi kipeitä. Punnitsin kaikki ja aloitin ensiavun. Lähinnä pellettivelliä ja toisesta häkistä terveiden marsujen papanaa mahan mikrobien tasapainottamiseen.

Seuraavana aamuna vielä tämä neljäskin pentu ripuloi. Pienet painoivat noin 200-250g, mutta olivat kaikki pudottaneet painoaan 10g yhdessä yössä. Motivaattori vähän enemmän. Oltiin sovittu yhden pennun hakemisesta ja sehän tietenkin lykkääntyi ja uusi pieni omistaja oli ollut aivan tulisilla hiilillä, että eihän se meidän pieni kuole ripuliin?

Tein pieniä kokeitakin tähän ripuli"epidemiaan". Katselin, että esimerkiksi Motivaattori on todella kipeän näköinen. Annoin sille kipulääkettä. Niitä ei kai suositella, koska ne häiritsevät jo ennestään häiriintynyttä suolistoa sekä mahdollisesti huonontavat jo ennestään huonoa ruokahalua. Pohdiskelin kuitenkin, että jos masu on pipi, se ei ainakaan syö. Jos kipulääkkeellä saa kipua pois, niin ruokakin voisi maistua. Pikkumarsuille piikitin lisäksi nestettä nahan alle, kun tuntui että kuivuvat.

Tilanne oli melko pian ohitse. Viikonloppuun mennessä kaikkien painokäyrät olivat kääntyneet nousuun ja muita kuolleita ei ollut.

Eli epäilen että kyseessä oli joku äkillinen suolistotulehdus, johon Kivääri kuoli. Muut sitten olivat tietenkin samoja bakteereita saaneet. Edelleen mua suututtaa ja ärsyttää ja kiukuttaa ja vaikka mitä, kun se Kivääri meni kuolemaan. Mä niin tykkäsin siitä. Miksi marsut ei vois kertoa ääneen hyvissä ajoin, että nyt on vähän masu pipi, voisitko hoitaa minut terveeksi?

Mokomat saaliseläimet.


Näyttelytulokset Turusta 30.9 olivat kivoja. :) Generaattori sai kolmannen sertinsä ja laitoin saman tien anomukset Pauliinalle. Kohta meillä on uunituore Maailman valiomarsu. Gene on kyllä kivan näköinen. Uusia pieniä Generaattoreita on tulossa, kun se on yhdessä nyt Diilerin ja Ympärin kanssa.

Ei kommentteja: