sunnuntaina, maaliskuuta 09, 2014

Poikaspäivitystä ja ruokinta-asiaa

E-poikue himiksiä

Kaksi crest naarasta, kaksi crest urosta ja yksi nonself uros. Kaikki hengissä voivat hienosti. Syövät todella paljon ja ovat jatkuvasti emon tissillä, vaikka opettelevatkin jo juomapullon käyttöä. Nonself uros ja crest naaras on varattu jo uuteen kotiin, joten myyntiin tulee kaksi crest urosta.

Odessa puolestaan jo säälittää. Harvoin tulee säälittyä marsumammoja tässä vaiheessa, mutta Odessa on kyllä jo yliomistautunut poikasilleen.  Mulla on vähän sellainen fiilis, että heti kun pennut on 4vko, ni urokset lähtee pois. Ettei tartte imettää enää kun vaan kahta naarasta enää sen jälkeen. Sen nisätkin on oikeesti ihan törkypitkät letkut. Kokoajanhan sillä on siellä joku kiinni. Heinää syödessä, kauraa syödessä, juomapullolla. Aina joku nykii tissistä. Nythän ne syö heinää ja kuppikin on vähän turhan pieni viidelle poikaselle. Kaikki viis tunkee yhtäaikaa kuppiin sisälle. Ja sitten kun joku aikuinen haluaa kauraa, ni aikuinen tulee ja työntää pään kuppiin ja toiselta puolelta putoilee poikaset kupista ulos.

Odessahan on laihtunut todella paljon. Tuntuu, että se on aivan kuin luuta ja nahkaa. Voi luoja, miten se syö!! Kuikuttaa lisää ruokaa, heinänkorsi suussa. Kauranjyvät putoilee suupielistä, kun pitää puiputella. Siis vaatia lisää, vaikka häkki on täynnä heinää ja kuppi täynnä kauraa. Mikakin katsoi sitä äsken, että onpas sillä jo laiha naamakin! Jotenkin tuntuu, että tässä on nyt kyse enemmän tästä meidän pellettikriisistä. Siitä lisää alempana.

F-abyt

Kolme abya syntyi ja kaikki voivat hienosti. Uros ja toinen naaraista on jo varattu uusiin koteihin ja yksi naaras jää mulle kotiin. Brindle pikku-uros dyykkasi mun käden ohi reilu metrin verran maahan. Säikähdin hurjasti, vaikka nämä minit saattavat josku loikkia häkeistä pihalle. Koskaan ei ole käynyt mitään. Onneksi. Eikä tälläkään kerralla. Pieni haava tuli huuleen ja vähän siitä tuli verta. Pölhön näköinen oli tupsahduksensa jälkeen, mutta käveli ja kulki heti normaalisti. No tapahtumasta on jo yli viikko, eikä mitään enää nää. Rupikin huulesta hävisi kahdessa päivässä. Huh.


G-abyt

Tosiaan eilen syntyneistä myyntiin tulee chocolate/white uros, lilac uros ja tsw naaras. Lilac/white naaraan jätän itselleni kotiin. :)


Pellettikriisi

Mähän olen ollut vannoutunut Oxbown käyttäjä. Meidän mursulat mussuttaakin vähintään säkin kuukaudessa, keskimäärin 3vko. Menisi varmaan kahdessa viikossa, mutta mä vähän säännöstelen. Tärkeintä on, että ovat saaneet kokoajan kuitenkin samaa pellettiä, saman verran jatkuvasti. Kaikki tietävät, että marsuilla ruokavalion vaihdosta ei voi tehdä yhdessä päivässä. Mielellään ei edes yhdessä viikossa. Pidempään marsuja harrastaneet tietävät, että ruokavalion vaihdoksesta seuraavat muutokset eivät näy kun kuukauden päästä. Kun hyvän pelletin on löytänyt (hinta+laatu+maistuvuus), niin sen vaihtoon täytyy olla painavat perusteet. Myös se maistuvuus marsuille on tärkeää. Superhypermegamahtavasta pelletistä ei ole mitään hyötyä, jos se jää kuppiin.

Nyt kuitenkin mä olen vakaasti tekemässä vaihtoa Oxbowsta pois, johtuen ihan sen saatavuusongelmasta. Mun firmahan jälleenmyy Oxbowta, joten kuvittelisi ettei ongelmaa ole. Kuluttajapakkauksia 2kg ja 4kg löytyy kyllä, niiden kanssa ei ole ollut ongelmia, mutta se iso säkki on osoittautunut astetta haastavammaksi. Valmistaja on lopettanut kokonaan sen 22kg koon ja vaihtanut sen 11kg. Näin yrittäjänä täytyy sivumainintana todeta, että on paljon mukavampaa kantaa postiin 11kg kun 22kg, etenkin kun olen tällä hetkellä raskaana. :D

MUTTA.

Sitä 11kg pakkausta ei vieläkään ole Suomessa. Kohta kaksi kuukautta kulunut siitä, kun tein viimeisimän tilauksen, kun huomasin pelletin olevan vähissä. Myin viimeisen säkin kuukausi sitten ja samoihin aikoihin syötin omilleni viimeistä säkkiä, joten koko viimeisen säkin ajan "ajoin alas" sen syöttämistä. Tein vaihdon pelkkään kauraan. Kauraa olen antanut tässä koko alkuvuoden, kun alahäkkien väki tuntuu tarvitsevan vielä lisäenergiaa.

Hienoisesti niskakarvoja nosti myös hinnannousu. Tottakai pakkauskoko vaikuttaa kilohintaan. 22kg säkin voi myydä pienemmällä kilohinnalla, kun 2kg pussin. Mutta mä olen myynyt kasvattajille 65€ säkki. Nyt tuon 11kg ovh on sen 60€ tienoilla. Okei, täytyy tunnustaa, että olen myynyt aiempaa pakkauskokoa huomattavasti alle ovh:n koska tiedän että se on ihan turha edes yrittää markkinoida sitä kenellekään, jos pyytää 80€ säkki. Mutta ostohinta yritykselle on enemmän kun tuo aiempi hinta puolitettuna, ettei ole toivoakaan saada sitä ehkä jatkossa enää myytyä kenellekään, edes itselleni.

Tällä hetkellä marsuilla ei ole minkäänlaista pellettiä, vain kauraa. Odotan kuormaa Prima Pet Premiumilta, toisinsanoen Freddy-pellettiä. Sitä parempilaatuista. Vaikuttaa olevan ihan kelpotavaraa hinta-laatu suhteeltaan, testipussien perusteella myös erittäin maistuvaa. Luotto Freddyn pellettiin on valitettavasti melkein pakkasen puolella, koska myyvät marsuille herkkuja, joissa on sipulia ja perunaa. Tässä paremmassa pelletissä on kyllä kaikki kohdallaan, mutta mun silmissä koko Freddyn brändäys on katastrofaalisesti epäonnistunut näiden muutaman tuotteen takia. Periaatesyistä en ole aiemmin halunnut edes kokeilla kyseistä pellettiä. Oxbown jatkuvien saatavuusongelmien kanssa mun on mietittävä muita vaihtoehtoja. Mä en voi vaihtaa ruokavaliota jatkuvasti vain siksi, että saatavuudessa on tauko. Tämä ei siis ole ensimmäinen kerta ongelmia Oxbown kanssa. Jenkkilän tuonnit taitaa olla aavistuksen hankalia. Mä olen erittäin rakastunut Oxbowiin, mutta mun rakkaudellani on silti hintaraja. Hinnasta johtuen en suostu syöttämään näille mitään neljän kilon pusseja, vaikka sitä pakkauskokoa olisikin riittävästi.

Freddyssä on pieni raivokohtausvaara kaikenlisäksi. Ainoa pakkauskoko on 1kg.  *skriip* Elämä marsulassa on pelkkää muovipussin avaamista sitten jatkossa. *skriip* Siellä selviteltiin ilmeisesti pidemmänkin kaavan  *skriip* kautta, että onko mahdollista saada suurempaa pakkauskokoa.  *skriip* Valmistaja ei kuitenkaan ollut siihen innostunut, koska *skriip* tuotteiden hinnat pysyy kai alhaalla sen takia ettei pakkausvaihtoehtoja ole miljoonaa. *skriip* Maahantuojakaan ei ollut halukas pussittamaan niitä uudelleen. *skriip* Se ei laskisi tuotteen kilohintaa, vaan nostaisi sitä siinä tapauksessa. *skriip* Meillä syödään siis noin *skriip* neljä litraa päivässä *skriip* pellettiä, että siitä pussien *skriip* riipimisestä ei tule loppua. *skriip*

Toinen vaihtoehto pellettiasian ratkaisuun on harvinaisen yksinkertainen, mutta aavistuksen työläämpi. Sekoittaa rehut itse. Pellettihän on pääasiassa puristettua heinää (Oxbow Cuisinessa timoteitä ja Oxbow Performancessa sinimailasta). Miksi en siis ostaisi sinimailaspellettiä ja sekottaisi siihen kauraa. Sinimailaspellettiä löytyy halvalla, koska sitä syötetään paljon hevosille. Sen saatavuus Agrimarketeista on hyvin tasainen. Samaten kaura. Kauraa syötetään niin monelle muullekin eläinlajille, että se ei ihan heti lopu.

Altrominia kokeilin joku 5 vuotta sitten ja mulle jäi traumat, kun samaan aikaan oli tosi monta tiineysmyrkytystä. Niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä keskenään, mutta tottakai pelletinvaihto ja äkillinen myrkytysten kasvu linkittyy mun aivoissa toisiinsa. Myrkytyksiä ei ole juurikaan ollut takaisin Oxbowiin siirtymisen jälkeen. Kanipellettejä taitaa aika monikin käyttää, joten pitäisi kai niitäkin tutkia tarkemmin.

Näihin mietteisiin...

4 kommenttia:

M kirjoitti...

Sie olet kyllä sellai supernainen (edelleenkin), että aivan oksat pois! :) Milloin mahtaa koittaa aika kun tyttönne saa sisaruksen? Ja marsulapsiakin teille tulossa lähikuukausina roimasti. Pidän valtavasti peukkujani pystyssä, että kaikki menee teillä hyvin ja sujuvasti! <3

Tuo pellettiasia onkin aika mielenkiintoinen, itse tuossa tovi sitten päätin, että alan sekoittaa itse murkinaa noille kuikuille, ensi viikolla pitäisi tulla postissa 15g erilaista pöperöä. Meillä nyt on pienemmässä mittakaavassa tuo homma kun on vain 6 kuikkua, mutta pohdittavaa tuntuu niistäkin aiheutuvan. :)

AidaD kirjoitti...

Lääkärin arvio olisi 30.7. Tosin ensimmäinen tuli 11päivää ennen laskettua aikaa, ni mä vähän epäilen, että tämäkin haluaa ulos ajoissa. :D

Leeni kirjoitti...

Kurja juttu sulle toi Oxbow! Toivottavasti hyvä vaihtoehto löytyy. Ja voi Odessa-mamma parkaa :D!

M kirjoitti...

Oih, siulla on sitten kunnon vauvabuumikesä tulossa! :D Mie juuri postasin blogiini myös hiukka syvällisempiä mietteitä marsujemme tiimoilta ja kuten siitä alaosasta näkeekin, niin tuo isompi häkkijärjestely taitaa tehdä tehtävänsä marsumääränkasvatusaiheen tiimoilta.. Apua. :D