Kirjoitus on alunperin Lea Rahtu-Korpelalta marsut.info sivustolta. (Joka btw, kannattaa lukea muutenkin. Koko sivusto täynnä hyödyllisiä artikkeleita.)
https://marsut.info/news/dunkin-hartley-marsut/
Dunkin Hartley -marsurotua on aivan hiljattain mainostettu etsimässä uusia koteja yhteistyössä eläinsuojeluyhdistysten kanssa. Näillä marsuilla esiintyy kipua aiheuttavaa nivelrikkoa ja lihasmassan katoamista jo nuorena. Rotu kuulostaa hienolta ja varmasti voi innostaa lemmikin hankkijoita hankkimaan erikoisen rotuisen marsun ja jollakin voi tulla mieleen poikasten teettäminenkin. Marsuista kerrotaan, että ne ovat eläinlääkärin tarkistamia ja normaalisti kehittyneitä ja elävät pitkään. Eläinsuojeluyhdistysten mainostamina kuulostaa marsun etsijöille hyvältä eettiseltä vaihtoehdolta pelastaa nämä marsut.
Mutta mitä Dunkin Hartley marsun omistajan tulisi tietää?
Rotu kuulostaa hienolta ja voi tuntua kivalta saada erikoisen rotuinen marsu käsiin, jota ei ole muualla saatavissa. Nämä eivät kumminkaan ole mikä tahansa lemmikkimarsurotu, vaan laboratoriokäyttöön tehty marsukanta. Marsuja käytetään koe-eläiminä sairauksien mallinnuksessa ja tekevätkin näin tärkeää työtä lääketieteessä ja ihmisten sairauksien tutkimisessa. On tärkeää, että on erilaisia koe-eläin kantoja, jotta sairauksia voidaan tutkia. Tämäkin linja on korvaamaton nivelrikon mallinnuksessa. Koe-eläinlaitoksissa eläimiä hoitaa koulutetut eläintenhoitajat yhteistyössä eläinlääkärien kanssa. Jos koe-eläimellä havaitaan kipuja, niitä hoidetaan tehokkailla kipulääkkeillä ja eläinlääkärin apu on heti saatavilla. Jokaisella koe-eläinlaitoksella on tiedossa tarkoin kaikki linjojen ominaisuudet. Laki esimerkiksi Suomessa on hyvin tarkka siitä kuinka paljon kipua koe-eläin saa kärsiä ja niille on aina tarpeellista lääkitystä saatavilla. Tarvittaessa myös vahvempia lääkkeitä mitä eläinlääkärit eivät kotiin edes määrää.
Tämän linjan yksi ominaisuuksista on nivelrikon kehittyminen ja siksi näitä marsuja on käytetäänkin nivelrikkotutkimukssissa. Dunkin Hartley marsuilla nivelrikko on samankaltaista kun vanhenevilla ihmisillä. Nivelrikon varhaiset vaiheet alkavat näillä marsuilla kehittymään jo 4kk iässä, jonka takia ne ovatkin erittäin tarpeellinen ja hyödyllinen nivelrikkomalli. Kaikilla koe-eläinmarsuilla ei ole tämmöistä ominaisuutta, että niillä kehittyy nivelrikko, vaan tämä on Dunkin Hartley linjan ominaisuuksia. Vaikka nivelrikkomalli on hyödyllinen koe-eläimillä ja tutkimuksiessa, niin tämä ei päde lemmikin elämässä. Marsut on erittäin hyviä peittelelmään kipuja, lemmikkikodissa ei ole välttämättä vuosien marsuihin tottunutta silmää ja kokeneita eläintenhoitajia. Lemmikkinä marsuja pidetään paljon kauemmin, kun koe-eläimet lopetetaan kun niitä ei enää tarvita. Monesti jo muutaman kuukauden iässä. Lemmikkinä marsut siis elävät pidempään ja joutuvat kärsimään pidempään nivelrikosta. Dunkin Hartley marsuilla ollaan eläinkokeissa havaittu 3-4 kk iässä varhaisia nivelrikon muutoksia, 9kk iässä liikkumisessa ongelmia ja n.18kk iässä liikkuminen on vaikeaa.
Nivelrikon lisäksi näiden marsujen lihaksisto vanhenee tai toisin sanoen alkaa surkastumaan nopeampaa. Lihaksiston massa vähenee nopeampaa kuin normaalimarsuilla. Tätä samaa tapahtuu ihmisten ja eläinten vanhetessa, mutta näillä marsuilla tämä tapahtuu jo nuorella iällä. Lihasmassan katoaminen huonontaa nivelien saamaa tukea ja lisää nivelrikosta johtuvaa kipua marsun vanhetessa. Lihaksistossa havaitaan muutoksia jo 10kk iässä. Hiirimalleilla tämä tapahtuu aikaisintaan 20kk iässä, jonka takia marsut ovat tärkeitä tutkimuskäytössä, mutta lemmikkinä tämä ominaisuus ei ole hyvä.
Marsut kokevat nivelrikosta ja lihaksiston muutoksista aiheutunutta kipua jo nuorena. Eettisyys tämmöisten eläinten lemmikkinä pitämiseen on kaukana.
Marsuja markkinoidaan terveinä ja ovatkin varmasti patogeeni vapaampia kuin yhdetkään myytävänä olevat lemmikkimarsut. Myös tästä voi tulla ongelmia ja voivat olla herkempiä normaaleille ympäristön patogeeneillä kuin normaalit marsut. Laboratorioilla on tiukkaan vaaditut standardit mitä viruksia ei saa esiintyä ja linjat ovat kasvaneet vuosia laboratorio olosuhteista. Marsut on eläinlääkärin tarkastamia, mutta valitettavasti eläinlääkärin tarkastus ei paranna näitä marsuja linjaan jalostetulta ominaisuudelta, eikä tee niiden elämästä kivutonta. Niillä on tärkeä rooli tutkimuksessa, mutta lemmikkinä väärissä käsissä marsut voivat joutua kärsimään pitkään kivuista. Kyse ei ole siitä, että jos joku marsu pysyykin terveenä, koska ei pysy. Tästä on useita tutkimustuloksia. Jos marsuilla ei olisi näitä ominaisuuksia ja nivelongelmiin sairastuminen olisi satunnaista, ei näitä tutkimuksessa käytettäisi. Koe-eläinlinjat ovat geneettisiltä ominaisuuksilta hyvin samalaisia, koska sisäsiitosprosentti on hyvin korkea. Joten tietyt ominaisuudet esiintyvät kaikilla linjan eläimillä. Tietenkin vaihtelua esiintyy eläimittäin missä iässä nivelrikko on edennyt pitkälle, mutta jokaisella eläimellä se etenee kokoajan. Dunkin Hartley marsu on sairauden mallintamiseen kehitetty rotu, ei lemmikkimarsu rotu. Rakastava koti ja vaikka jatkuvat eläinlääkäri tarkastukset eivät tee tästä rodusta tervettä. Niiden ominaisuus on sairaus.
Kirjoittanut:
Filosofian maisteri biokemia, Filosofian tohtori lääketieteen ala, tutkija tohtori, erikoistuva kemisti, Lea Rahtu-Korpela
Lähteet:
Musci et al, The Dunkin Hartley Guinea Pig Is a Model of Primary Osteoarthritis That Also Exhibits Early Onset Myofiber Remodeling That Resembles Human Musculoskeletal Aging, Front. Physiol., 29 October 2020 Sec. Striated Muscle Physiology Volume 11 – 2020
Santangelo, K. S., Pieczarka, E. M., Nuovo, G. J., Weisbrode, S. E., and Bertone, A. L. (2011). Temporal expression and tissue distribution of interleukin-1beta in two strains of guinea pigs with varying propensity for spontaneous knee osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage 19, 439–448. doi: 10.1016/j.joca.2011.01.004
P A Jimenez 1, S S Glasson, O V Trubetskoy, H B Haimes, Spontaneous osteoarthritis in Dunkin Hartley guinea pigs: histologic, radiologic, and biochemical changes, Lab Anim Sci 1997 Dec;47(6):598-601.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti