maanantaina, heinäkuuta 03, 2023

Pohjoismaiden mestaruudet = Nordic championships!

Kuulostaa pramealta.

Superhienoja marsuja? Poikkeuksellisen upea tapahtuma? Tavalliset kuolevaiset vain kuolaavat ja haaveilevat osallistumisesta? Vain parhaat yksilöt paikalla?

Totta JA TARUA!

Paikalla on tosiaan superhienoja marsuja ja se on mittakaavassaan poikkeuksellinen tapahtuma, jonne on kutsuttu KAIKKI marsuyhteisöt Pohjoismaista. Toisinsanoen marsuyhdistykset ja niiden jäsenet hoitavat vuorotellen näyttelyn järjestämiset ja kutsuvat toisensa sitten mukaan kilpailemaan Pohjoismaiden parhaiden titteleistä. Marsukansan suussa tapahtuman nimi on Nordic, mutta käytännössähän se on helpommin selitetty marsuharrastuksen ulkopuolisille Pohjoimaiden Voittajanäyttelynä tai Pohjoismaiden mestaruusnäyttelynä.

Paikalla on samat kasvattajat kun muissakin näyttelyissä, se on suuri vain siksi, että sinne tulee niin paljon väkeä. Eli samoja marsuja on Nordicissa esillä kun muissakin näyttelyissä. Erillisiä osallistumislupia tai karsintoja ei ole, vaan sinne saa ilmoittautua ihan kuka tahansa. Siellä kaikki osallistujat marsuineen on tavallisia harrastajia ja kasvattajia. Toiset voittaa, toiset ei, kuten kaikissa muissakin näyttelyissä.

Siellä on mahtavaa katsella näyttelyhäkeissä kaikenlaisia eri rotuja, joita meillä ei Suomessa näe tai näkee harvoin. Arvostelupöydillä on mahtava nähdä tuomareiden työskentelyä sekä eri rotujen ulkonäköä ja sitä millaidet yksilöt voittavat. Erilaisia tapoja näyttelyttää ja esittää omat eläimet. Tuomareita on ollut tapahtumasta riippuen 6-8kpl, koska eläimiäkin on se 400 tai jopa enemmän. Jonkin verran Ruotsissa paikalla on myyntipöytiä ja se jopa harmittaa, ettei useampi firma ole innostunut lähtemään tapahtumaan myymään tuotteitaan. Homma on siis suurta, mutta ei juurikaan kaupallista. Yhdistystoimintaa, joka on käytännössä kokonaan vapaaehtoisvoimin rakennettu. Mulla on ollut Ruotsiin lähtiessä melkein aina siellä myyntipöytä mun marsukoruille sekä marsupehmoleluille riippumatta siitä onko se ollut sitten Nordic, Svenska Mästerskapen tai pienempi näyttely.

Perinteinen on myös lauantai-illan juhlaillallinen, jossa jokainen maa vuorollaan järjestäisi jotain ohjelmanumeroita. Mä olen ollut mm.esittämässä itämaista tanssia. :D Hauska muisto siltä ajalta, kun olin treenannut paljon ja heittänyt keikkaa etenkin pikkujouluaikaan Suomessa runsaasti. Oi niitä aikoja, tanssi ei olisi tällä hetkellä ehkä yhtä irtonaista ja joustavaa kun aikoinaan (tai miellyttävää katseltavaa).

Mä olen ollut sen verran monessa Nordicissa, että en enää lukumääriä muista. Olisiko ehkä seitsemännet, jonne suunnittelen osallistuvani ensi syyskuussa Ruotsissa. Meikäläinen on tavallinen kuolevainen ja voi luoja, millaisella avauksella mun "Nordic harrastus alkoi" vuonna 2009. Nuorten abyjen rop1 (rodun paras), rop2 sekä pari sertiä. Aikuisten abyjen tuomari sijoitti noin 30 abessiinialaisen joukosta kymmenen, ja niistä 7 oli mun (mulla taisi olla 8 aikuista ilmoitetuna). Rop1 oli ihana Maailman Barbaari, joka kaikenlisäksi pääsi Best In Show sijoituksien vikalle sijalle monen muun upean eläinen ohi kymmenenneksi. Sen jälkeen vastaavaa Nordic onnea ei kyllä ole ollut. Muutamia sertejä, mutta muistaakseni ei yhtäkään ROP sijaa tämän jälkeen ole niissä kinkereissä tullut. Mutta jäin koukkuun koko ajatukseen ja pakkohan sinne on mennä taas, kun se on Ruotsissa syyskuussa 2023, Eskilstunassa Vilstahallenissa.

Näyttelyhän on käytännössä ihan lähellä. Ajan 2h, nukun yön ja ajan 1h ja olen näyttelypaikalla. :D Eli Turusta laivaan ja siitä Ruotsiin. (Kävin tässä hiljattain erään koulutuksen lähiviikonloput Savonlinnassa ja sinne on meiltä yli 4h ajo per suunta. Lähempänä on siis marsunäyttely Ruotsisa.)

Palkintoseinä Nordicista 2019

Ei kommentteja: