sunnuntaina, heinäkuuta 02, 2023

Marsumatkailua

Matkailu marsujen kanssa on tehty enemmän kuin hankalaksi lentoliikenteessä. Se rajoittaa suuresti näyttelyharrastusta ulkomaille sekä ennenkaikkea kasvatuseläinten saamista kauempaa. Onneksi meillä on hyvin marsuaktiivinen länsinaapuri helposti tavoitettavissa laivalla. Ruotsi!

Näyttelymatka on kohtuullisen edullinen ja sitä voi hyvin käyttää koko perheen reissuna. Vaikka yksi viettäisi päivän marsunäyttelyssä, muu perhe voi kiertää Tukholmaa. "Päivä Tukholmassa" -tarjoukset ovat juuri niitä, joita marsuharrastajat käyttävät lähtiessään Ruotsiin näyttelyyn.

Illalla perjantaina Turussa laivaan (autolla tai ilman) ja vähän karkkia taxfreestä. Aamulla ajoissa ylös, jotta ehtii mättämään aamupalaa buffetissa niin, että pärjää pitkälle päivään näyttelypaikalla ennen kun tulee seuraavan kerran nälkä. Illalla taas Tukholmassa laivaan syömään buffetissa masun pullolleen herkkuja, jotta aamullakaan ei vielä ole nälkä. Helppoa ja mukavaa. Autolla kulkiessa hinta on suurempi, mutta on helpompaa kulkea näyttelypaikoille. Muutama reissu on tullut tehtyä ilman autoa, kun on tiennyt näyttelypaikan sijaitsevan helposti junayhteyden päässä. Laiva on niin aikaisin Tukholmassa, että lähialueelle ehtii hyvin helposti myös julkisilla. Ruotsalaiset marsuihmiset ovat myös niin ihania, että ymmärtävät kyllä, jos joku suomalainen ei ole ajoissa paikalla laivan aikataulun takia.

Toisille laiva on ryyppäyspaikka, mutta jotenkin mä en ole koskaan onnistunut näkemään ruotsinlaivoja tai risteilyitä minään muuna kun yksi kulkuneuvo muiden joukossa. Toki lentäisin mielummin.

Ruotsin näyttelyihin ilmoittaudutaan aina etukäteen. Siellä ei ole tapana järjestää minkäänlaisia jälki-ilmoittautumisia mihinkään. Nyt kun oikein ajattelen, niin ei ole muistikuvan mukaan koskaan tullut vastaan sellaista. Ulkomuotoluokkaan siellä tarvitaan rekisterinumero, pet-luokkaan ei.

Marsujen ylittäessä rajaa, meiltä ei ole koskaan kysytty mitään marsujen papereita ja virallisesti tällä välillä niitä ei edes tarvita. Marsut eivät tarvitse rokotuksia, siruja tai eläinlääkärintodistuksia kulkiessaan maasta toiseen EU:n alueella. Norjaan kulkiessa tilanne on täysin eri ja se hankaloittaa Pohjoismaiden yhteisiä jättinäyttelyitä. Kerran Ruotsista tullessa porukan autot pysäytettiin, mutta kyseessä oli Ruotisssa koirien parissa riehunut tauti ja samana viikonloppuna oli ollut iso koiranäyttely jossain Tukholman liepeillä. Autot päästettiin liikkeelle heti, kun kuulivat että meillä on vain marsuja.

Perjantaina laivaan, lauantaina näyttely, sunnuntaina aamulla taas Turussa. Helppoa ja mukavaa. 

Nordicin palkintoja vuodelta 2019

Ei kommentteja: