lauantaina, heinäkuuta 15, 2023

Usein kysyttyjä kysymyksiä marsunäyttelyihin liittyen!

Miksi marsunäyttelyyn kannattaa osallistua?

Marsunäyttelyyn on hyvä suhtautua kuin marsun terveystarkastukseen. Pet luokissa tarkastellaan marsun terveyteen liittyviä asioita ja omistajan on siinä erittäin helppo kysyä mieltä askarruttavat asiat, kun tuomarina on koulutettu pitkäaikainen kokenut marsuharrastaja.


Voiko minun marsuni osallistua näyttelyyn?

Marsu voi osallistua pet luokkaan, jos se on terve ja yli 2 kk ikäinen. Marsu ei saa olla tiineenä tai imettää. Selvästi aggessiiviset yksilöt eivät sovellu näyttelyyn. Pet luokkaan osallistuva marsu voi olla minkä rotuinen tahansa, tai risteytys. Sillä ei tarvitse olla papereita. Marsusi voi osallistua ulkomuotoluokkaan, jos se täyttää oman rotunsa rotumääritelmää. Mikään marsu ei täytä rotumääritelmää täydellisesti, joten jos kasvattaja suosittelee – Tervetuloa! 


En ole koskaan ollut näyttelyssä - uskallanko osallistua?

Totta kai uskallat, kerta se on ensimmäinekin. Näyttelyissä jokaista marsua arvostetaan ja kaikki tuomarit tietävät, että se oma lemmikki on jokaiselle se paras ja rakkain. Ketään ei näyttelyissä haukuta. Siellähän se sitten selviää, että onko kyseessä sellainen "mun juttu" vai ei. Muilta marsuilijoilta voi aina kysyä neuvoa näyttelypaikalla, jos on jotain epäselvää. Parasta marsunäyttelyissä on se, että siellä saa puhua marsuista ihan koko päivän ja tietää ettei kukaan ympärillä kyllästy. Kaikki näyttelyssä olevat ovat ihan hurahtaneita marsuihin.


Mikä on pet luokka tai lemmikkiluokka?

Suomen Marsuyhdistyksellä on lemmikkiluokka. Suomen Marsuharrastajilla vastaavan nimi on pet-luokka ja lisäksi pet-kasvatusluokka. Ne on suunnattu ihan kaikille marsuille. Pet luokassa tarkastellaan sitä, miten marsu voi ja kuinka hyvin marsu on hoidettu. Arvostelukohtina on yleiskunto, käsiteltävyys, silmät, korvat, hampaat, kynnet, tassunpohjat, turkki ja rasvarauhanen. Pet-luokkaan valmistaudutaan hoitamalla marsua hyvin, mikä tarkoittaa mm. oikeaa ruokintaa ja liikuntaa sekä marsun totuttamista käsittelyyn. Ennen näyttelyä marsu puunataan siistiin kuntoon: kynnet leikataan, tassunpohjat siistitään, rasvarauhanen ja korvat puhdistetaan. Joskus marsun voi myös pestä, jos tuntuu että sen turkki on likainen. Pitkäkarvaiset marsut tulee pitää normaalistikin takuttomina, mutta näyttelyssä takuista tulee miinusta.


Mikä on ulkomuotoluokka?

Ulkomuotoluokassa eli virallisessa luokassa tarkastellaan sitä, miten hyvin marsu vastaa kirjoitettuja rotustandardeja. Jokaisella rodulla on omat rotumääritelmät, jossa on yksityiskohtaisesti kerrottu eri ominaisuuksia, jota rodulta erityisesti halutaan. Ulkomuotoluokka sopii harrastajalle vaikka eniten sitä hyödyntävät marsujen kasvattajat.


Mistä saan tietooni, missä ja milloin näyttelyitä on?

Marsunäyttelyistä saat tietoa Suomen Marsuharrastajien sekä Suomen Marsuyhdistyksen tapahtumakalentereista. Lisäksi paikallisyhdistykset (Pirkanmaan Nakertajat, Kaakon Kani- ja Jyrsijäyhdistys ja monet muut) järjestävät näyttelyitä usein yhdessä rotuyhdistysten kanssa.


Miten näyttelyyn ilmoittaudutaan ja mitä se maksaa?

Näyttelykutsussa lukee ohjeet siitä, miten näyttelyyn ilmoittaudutaan ja mitä se maksaa. Yleensä ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse tai nettilomakkeella ja näyttelymaksu maksetaan ennakkoon järjestäjän tilille tiettyyn päivämäärään mennessä. Näyttelyissä on usein  myös jälki-ilmoittautumismahdollisuus näyttelypäivän aamuna paikan päällä. Ennakkoilmohinnat ovat edullisempia kuin jälki-ilmohinnat. Ennakkoon ilmoittautuminen auttaa järjestäjää hankkimaan oikean määrän palkintoja sekä suunnittelemaan aikataulutusta.


Mitä näyttelypaikalla tapahtuu?

Näyttelypaikalle tullessasi sinun tulee ensin viedä marsut eläintentarkastukseen. Eläintentarkastuksen tarkoitus on ehkäistä tarttuvien tautien ja ulkoloisten leviämistä näyttelyssä. Tarkastaja tutkii marsun läpi oireiden varalta ja päästää terveet yksilöt mukaan näyttelyyn. Onneksi hyvin harvoin sattuu tapauksia, jossa marsu hylätään eläintentarkastuksessa. Näyttelyluettelot on lähetetty ilmoittautuneille sähköpostissa, mutta joskus luetteloita on tulostettuna näyttelypaikalla, josta voi tarkistaa omien eläintensä tiedot. Jos huomaat virheitä, kerro niistä esimerkiksi sihteerille.

Tuomarit arvostelevat eläimiä kukin oman pöytänsä ääressä sihteerin avustamaina. Odottele omaa vuoroasi ja ole tarkkana, että tiedät, missä vaiheessa oman marsusi on aika mennä pöydälle. Marsujen näyttelyttämisessä omistajat hoitavat itse omat eläimensä arvosteluun. Kaneilla ja muilla jyrsijöillä käytetään assistentteja näyttelyissä, mutta marsujen kohdalla tätä tapaa ei ole käytetty.

Kun kaikki marsut on arvosteltu ja tuomari on päättänyt palkinnoista, seuraa palkintojen jako. Mikäli tuntuu että oman marsun pisteet olivat huonot, niin ei kannata lähteä pois. Tuomarit usein näkevät marsuissa paljon hyviä ominaisuuksia, joista he palkitsevat ja kokonaispistemäärä ei ole ainoa palkitsemisperuste. Näyttelyt ovat useamman tunnin tapahtumia, joten kannattaa varautua siihen, että näyttelyyn voi vierähtää aikaa aamusta iltaan ajomatkoineen.


Mitä näyttelyyn pitää ottaa mukaan?

Itsesi ja marsusi lisäksi mukaan täytyy ottaa kuljetuskoppa, jossa marsulla on hyvä olla, jossa sillä on heinää ja juotavaa sekä kuivikkeita allansa. Mahdollisesti myös marsunhoitotarvikkeita kannattaa ottaa mukaan viime hetken puunauksia varten. Itselle kannattaa ottaa evästä (ja vara-akku), jos paikalla ei ole buffettia. Marsulla olisi hyvä olla näyttelylauta. Se ei ole pakollinen, mutta marsun kannalta miellyttävä, koska pöytäpinta on marsun tassuilla liukas. Myös pyyhe käy tassujen alle näyttelylaudan sijaan. Marsun voi myös kotona opettaa herkkujen kanssa siihen, että näyttelylauta/alusta on kiva paikka olla. Käteistä rahaa on syytä ottaa mukaan myös, koska näyttelypaikalla on myytävänä kaikenlaista pientä kivaa ja buffetista voi olla mukava käydä ostamassa jotain mutusteltavaa. Nykyään onneksi monella järjestäjällä on mobilepay mahdollisuudet, kun kuitenkin se käteinen unohtuu.


Ei kommentteja: